Halte Pompstation

Serie theatrale concerten in de gemalen van Noord-Holland.
Samen met zanger/acteur Henk Zwart.
 

Aanleiding voor deze concerten is de viering van ‘100 jaar droge voeten’ en de herdenking van de watersnoodramp van 1916 in Noord-Holland. Tijdens een stormvloed in januari 1916 braken op verschillende plaatsen de dijken in Waterland. Het gebied achter de dijken van Amsterdam-Noord tot Hoorn heeft maandenlang onder water gestaan. Ook de kop van Noord-Holland werd niet gespaard en bij Andijk heeft men ternauwernood een dijkdoorbraak kunnen keren. Om herhaling te voorkomen werden de Zuiderzeewerken ontwikkeld, met als kroon op het werk de Afsluitdijk.

In 2016 wordt er stil gestaan bij deze watersnood en gevierd dat we na 100 jaar nog steeds droge voeten hebben. Initiatiefnemer Stichting ‘Een dijk van een kust’ schenkt met het project WaterKustLand het hele jaar aandacht aan deze herdenking en viering.

‘Halte Pompstation’ vertelt over gemalen, de dreiging van het water, de geschiedenis van de polder, droge voeten en het blijvend beheersen van het water. Een verhaal waar we elke dag mee geconfronteerd worden, waar talloze knappe koppen zich over gebogen hebben, waar boeken over vol geschreven zijn, en dat tot verbazing en bewondering heeft geleid tot ver over de grenzen. Een uniek en intrigerend gegeven binnen de Nederlandse geschiedenis. Veel mensen zullen zich echter niet realiseren dat het niet vanzelfsprekend is dat we hier nog steeds met droge voeten rondlopen. De waterwolf van nu is dan wel getemd, maar niet verslagen!

Speellijst

Onze partners voor uitvoering en ondersteuning van dit project zijn:

Logo WaterKustLand