Duo Leeghwater

Duo Leeghwater legt zich toe op theatrale concerten op bijzondere locaties.

Duo Leeghwater, vernoemd naar ingenieur Leeghwater (1575 – 1650), bestaat uit Marieke Franssen (fluiten) en Marieke Wenink (altviool). Het duo is ontstaan vanuit een fascinatie voor gemalen, even elegante als functionele gebouwen middenin een eenzame polder, die symbool staan voor de strijd tegen het water. Op deze bijzondere locaties geeft Duo Leeghwater concerten waarbij de omgeving en functie bij de uitvoering betrokken worden.


In de loop der jaren heeft dit geresulteerd in de programma’s Maalstroom, Waterwolf (over de droogmakerij van Haarlemmermeer) en Halte Pompstation (het houden van droge voeten!) waarmee vele gemalen in Nederland bespeeld zijn.
De productie Herauten op de Stelling speelt zich af in de forten van de Stelling van Amsterdam, alwaar het publiek wordt meegevoerd in de fascinerende geschiedenis van de Stelling.
Locatie en geschiedenis geven steeds aanleiding voor het maken van een voorstelling. Met nieuw gecomponeerde muziek en zelfgeschreven en verzamelde teksten wordt vorm geven aan de theatrale concerten. Maatwerk op locatie.

Componisten die voor Duo Leeghwater schrijven zijn: Arthur Wagenaar (huiscomponist), Bastiaan Woltjer, Pieter Smithuijsen, Natialia Domínguez Rangel en René Samson.

Marieke Wenink

Marieke Wenink is een veelzijdige altvioliste, werkzaam in PHION orkest van Gelderland en Overijssel, Barokensemble Eik en Linde en diverse kamermuziekbezettingen. Haar hart ligt bij het spelen en bedenken van muziektheaterproducties op bijzondere locaties.

Marieke Franssen

Fluitiste Marieke Franssen heeft zich voornamelijk toegelegd op hedendaagse muziek en is als freelancer actief in verschillende ensembles zoals Ensemble Modern, Asko|Schönberg en het Doelen Ensemble en speelt met het collectief
Frisse Oren muziektheater voor kinderen.

Duo Leeghwater organiseert haar activiteiten onder de paraplu van Stichting KNARS.

 

Duo Leeghwater & Henk Zwart

Sinds 2015 werkt Duo Leeghwater samen met zanger/acteur Henk Zwart.
Hij is een vaste waarde geworden in nieuwe programma’s.

Henk Zwart was mede-oprichter van de spraakmakende theatergroep Suver Nuver (1987-2008).
Vanaf 2009 bouwt hij gestaag een naam op als regisseur en dramaturg van muziektheaterproducties, voor zowel kinderen als volwassenen.
Daarnaast profileert hij zich als zanger van klassiek en hedendaags repertoire. Als acteur kiest hij bij voorkeur voor theaterproducties waarin live muziek gemaakt wordt.

Door zijn mime-achtergrond is het theatraal maken van muziek hem op het lijf geschreven.