Waterwolf
Waterwolf is een bijzondere concertserie op locatie in de drie gemalen
van de Haarlemmermeer. Deze gemalen: De Cruquius, De Leeghwater en De Lynden hebben destijds de onvoorstelbare klus geklaard de Haarlemmermeer droog te pompen. Het programma ‘Waterwolf’ gaat over de geschiedenis van de drooglegging en de voortdurende strijd tegen het water, toen, nu en in de toekomst. Onmisbaar voor iedereen die van muziek èn de Haarlemmermeer houdt.
‘Waterwolf’ is de traditionele naam voor het dreigende water, dat voor de inpoldering steeds op de loer lag. Overstromingen waren aan de orde van de dag. Maar de meeste Nederlanders zullen zich niet realiseren dat ook nu nog steeds geldt: pompen of verzuipen. Het lijkt vanzelfsprekend dat we hier met droge voeten rondlopen, maar dat is het niet. De waterwolf is dan wel getemd, maar niet verslagen!
De concertserie geeft op unieke wijze inzicht in de geschiedenis van het Haarlemmermeer. Het publiek hoort muziek van de 17e eeuw tot nu, die op een informele en toegankelijke manier gepresenteerd wordt, aangevuld met vertellingen en anekdotes uit de rijke geschiedenis van de Haarlemmermeer. In elk concert is het pompgemaal zelf een belangrijke medespeler en het publiek krijgt de gelegenheid deze monumentale gebouwen te bewonderen en aan het werk te zien. De Cruquius is een museum, de andere twee gemalen zijn normaliter niet toegankelijk voor het publiek.
Programma
Elk concert is verschillend en focust op een andere periode uit de historie van de drooglegging, vanaf de allereerste plannen tot in het heden. Een belangrijke rol is weggelegd voor de compositie ‘365 waterpaardenkrachten’ die componist Arthur Wagenaar speciaal voor het programma heeft geschreven. In dit drieluik, vernoemd naar de pompcapaciteit van het Cruquiusgemaal, spelen de muzikanten van Duo Leeghwater telkens samen met een andere gast. In de Cruquius is dat het gemaal zelf. Het stuk wordt in de machinekamer uitgevoerd, en de machine is gedurende de hele compositie in werking.
De hele constructie, 65 ton zwaar, is in beweging en maakt geluid, als een derde muzikant. In De Lynden neemt slagwerker Marijn Korff de Gidts de rol van de machine over. In De Leeghwater gaat de compositie in op de betekenis van het huidige gemaal en de belangrijke, maar voor veel mensen onbekende rol van het waterschap, met zanger/acteur Henk Zwart als derde medespeler.
Verder staan er op het programma werken van Jacob van Eyck, J.S.Bach, Hermina Amersfoordt Dijk (vrouw van de tweede burgermeester van de Haarlemmermeer), Bohuslav Martinu, bewerkingen van ‘Landbouwmachines’ van Darius Milhaud, en speciaal geschreven nieuwe composities van Natalia Dominguez Rangel en Pieter Smithuijsen.